Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsartikler

Foto: Colourbox

25.05.2021 |

Ny rapport skal inspirere små og mellemstore virksomheder til at undgå madspild

Alt for meget mad går til spilde i værdikæden for fødevarer med store økonomiske og miljømæssige omkostninger til følge. En ny rapport udarbejdet af forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet skal inspirere små og mellemstore virksomheder til at forebygge og reducere mængden af madspild.

I et nyt projekt vil en forsker fra Aarhus Universitet forsøge at udvikle en kemisk reaktion, der kan forvandle tørt brød til fødevareemballering. Foto: Colourbox.

25.05.2021 |

Forsker vil forvandle tørt brød til emballering

Alt for meget brød ender i skraldespanden, men hvad hvis det i stedet kunne vende tilbage til supermarkedet i form af en højtydende og fuldt biologisk nedbrydelig emballering? I et nyt projekt vil en forsker fra Aarhus Universitet forsøge at udvikle en grøn kemisk proces, der kan forvandle brødaffald til emballering. Projektet har netop modtaget…

Forbrugeradfærd, plantebaserede fødevarer og reduktion af madspild sammen i et fælles projekt under koordinering af MAPP Centret, Aarhus Universitet. Foto: Colourbox.

22.04.2021 |

Nyt stort projekt kobler plantebaserede fødevarer og madspild for at styrke Danmark i den grønne omstilling

Et nyt og banebrydende forskningsprojekt skal være med til at sætte Danmark på verdenskortet i et grønt, plantebaseret væksteventyr. Det unikke projekt samler ikke mindre end 15 aktører fra fødevarebranchen, samt tre ledende, danske universiteter - og professor Jessica Aschemann-Witzel fra MAPP Centret på Aarhus Universitet skal koordinere…

Foto: Colourbox

09.03.2021 |

Forskere kortlægger initiativer imod spild i fødevarekæden

En ny DCA-rapport kortlægger den nyeste danske og internationale forskning inden for initiativer til reduktion af madspild og fødevaretab. Undersøgelsen tager udgangspunkt i resultater med stærk evidens og med relevans i en dansk sammenhæng, og den lægger vægt på de fire første led i fødevareværdikæden: primærproduktion, industri, detailhandel og…

Foto: Colourbox

18.05.2020 |

Mængden af madspild i servicesektoren er større end mængden af madaffald

Noget madaffald er helt uundgåeligt - mens andet er madspild, fordi det kunne være endt på en tallerken. I den danske servicesektor er andelen af madspild større end det egentlige madaffald – men der er forskel på hoteller og institutioner. Det viser resultaterne af en ny undersøgelse, som forskere fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet…

Når noget bliver smidt ud, er det mest brød, grøntsager og frugt. Foto: Colourbox

17.04.2018 |

Forbrugerne er motiverede til at mindske madspild

Motivation og muligheden for at spare penge kan være nøglen til at mindske madspild i de danske husholdninger. Det viser en netop afsluttet undersøgelse fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet. I rapporten sammenholdes danskernes opfattelse af madspild med adfærden.

Forskerne fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet håber, at de kan finde metoder, som kan øge rodfrugternes holdbarhed med op til 14 dage. Foto: Jesper Rais/AU-Foto

15.01.2018 |

Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

De fleste rodfrugter vaskes, før de når ud til forbrugerne, men badet kan give rødderne skrammer, som lader bakterier og svampe trænge lettere ind og dermed forringe holdbarheden. Forskere fra Aarhus Universitet undersøger nu, om vask med varmere vand og planteolier kan mindske spildet.

Forskere fra AU skal undersøge forskellen på jordbærs vægt og kvalitet alt efter, om de alene bliver pakket i papbakker eller i papbakker med folie omkring. Foto: Justyna Wieczynska

29.08.2016 |

Ny emballage skal mindske madspild

I Danmark smider vi hvert år over 700.000 tons mad ud. Forskere fra Aarhus Universitet er i samarbejde med kolleger og virksomheder i gang med at udvikle og afprøve ny emballage, som skal sikre, at frugt og grønt ikke rådner så hurtigt.

Forskere forvandler skæve gulerødder og andre grøntsager, der ofte går til spilde, til spændende, alternative fødevareprodukter. Foto: Janne Hansen

30.10.2015 |

Fra madspild til mundgodt

Danmarks enorme madspild kan reduceres ved at udnytte råvarerne bedre. Forskere fra Aarhus Universitet er med i et projekt, der undersøger, hvordan restprodukter fra produktionen af frugt og grønt kan omdannes til nye typer af lækkerier.

Ved at reducere madspild med 30 procent kan klimabelastningen reduceres med næsten 14.000 ton CO2. Foto: Colourbox

05.05.2014 |

Madspild skal ned

Et nyt innovationskonsortium vil reducere spildet af kartofler og grønsager med 30 procent. Det vil give en tiltrængt vitaminindsprøjtning til fødevarebranchens konkurrenceevne og indtjening samt gøre produktionen mere bæredygtig.