Aarhus Universitets segl

Pris til banebrydende markteknologi

Samarbejde mellem forskning og en private virksomhed har ført til prisbelønnet teknologi, der kan øge kløvergræsproduktionen og skåne miljøet for kvælstof.

Adjungeret professor Ole Green fra Institut for Agroøkologi (nr. 3 fra venstre) har vundet en Agromek Award. Foto: Agromek
Adjungeret professor Ole Green fra Institut for Agroøkologi (nr. 3 fra venstre) har vundet en Agromek Award. Foto: Agromek

Et kamera-baserede system, der kan øge udbyttet af kløvergræs og optimere tilførslen af kvælstof, har fået betegnelsen ”trestjernet Europa-nyhed” på Agromek 2018. Ikke nok med det, den banebrydende teknologi har også indbragt prisen ”Agromek Award”. 

Det er adjungeret professor Ole Green ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, hvis virksomhed Agrointelli har vundet priserne for udviklingen af CloverCam. 

CloverCam er et kamera til kortlægning af kløver-græs-forholdet og græsmarkens behov for kvælstof. Formålet med teknologien er at optimere forholdet mellem kløver og græs samt tilførslen af gødning.

 - Kameraet måler forholdet mellem kløver og græs i marken. Målingerne bruges til at beregne tildelingen af den rette mængde kvælstof, så andelen af kløver tilpasses det ønskede til gavn for køernes foderoptagelse og mælkeydelse samt maksimering af udbyttet per hektar, forklarer Ole Green. 

CloverCam monteres typisk på en skårlægger og styres af en lille terminal i traktorkabinen. CloverCam er baseret på et højkvalitetskamera, som løbende tager billeder, der analyseres af en computer i kameraet. For hvert billede bestemmes mængden af synlig kløver, græs og ukrudt ved hjælp af kunstig intelligens. 

Denne information kobles sammen med et gps-koordinat, og kamerasystemet danner et præcist markkort hver gang marken overkøres. Resultatet indlæses efterfølgende i et markstyringsprogram, hvorefter tildelinen af kvælstof kan optimeres. 

Udviklingen af den nye teknologi er udført i forskningsprojekterne CloverSense og SmartGrass, som begge ledes af forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. 


Du kan læse om CloverSense i artiklen Kvælstof, kløvergræs, kamera og billedbehandling går op i en højere enhed her. 

Du kan læse om SmartGrass i artiklen Kvælstof til kløvergræs og frøgræs skal finde den rigtige balance her.


Syv virksomheder er udpeget som modtagere af Agromek Awards i 2018. Det er et udvalg af landmænd, der udpeger vinderne på grundlag af, hvad der kan få størst betydning i praksis. 


Du kan læse om Agromek Awards 2018 her.   


Ole Greens virksomhed Agrointelli havde yderligere to produkter på Agromek 2018, der markerede sig. Begge blev udpegede som tostjernede nyheder.


Yderligere oplysninger: Adjungeret professor Ole Green, Institut for Agroøkologi, email: olg@agrointelli.com, telefon: 5186 4406