Aarhus Universitets segl

Ny adjungeret professor har blik for fremtidens landbrug

Direktør Ole Green fra virksomheden Agrointelli er udnævnt til adjungeret professor i teknologi og intelligente løsninger hos Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Herved styrker instituttet sin forbindelse mellem forskning og innovation.

Ole Green er ny adjungeret professor hos Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Foto: Agrointelli

Aarhus Universitet har udnævnt direktør Ole Green fra virksomheden Agrointelli som adjungeret professor i teknologi og intelligente løsninger for bæredygtig dyrkning af jorden med virkning fra 1. august 2017. Professoratet er hos Institut for Agroøkologi og løber frem til 31. juli 2022. 

Selvom man fristes til at kalde den nye professor ”Ole Opfinder” skal man ikke tro, at Ole Green er en nørdet og excentrisk Georg Gearløs-type. Han har begge ben på jorden, flair for praktisk problemløsning og blikket rettet stift mod fremtiden. 

Med sine blot 39 år er Ole Green ikke blot den nyeste, men også den yngste professor i Institut for Agroøkologi. Han har allerede haft en hæsblæsende og stjernebelagt karriere, som er strøet til med priser, anerkendelser og udnævnelser i et stærkt miks af forskning og innovation. 

- Det, der driver mig, er at skabe værktøjer for praktikere – værktøjer, der kan bruges til at øge det enkelte landbrugs rentabilitet samt den miljømæssige og økonomiske bæredygtighed i planteproduktionen, siger Ole Green.  

Hæsblæsende karriereforløb

Ole Green er uddannet landmand og har drevet eget landbrug siden 2004. Han blev agroingeniør i 2004 og agronomuddannelsen kom i hus i 2006. Den blev efterfulgt af en ph.d. i 2010, som han udførte ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. For sin ph.d.-afhandling ”Monitoring of stored and processed agricultural biomass by remote wireless technology” fik Ole Green Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris. 

Trods travlhed med ph.d.-studierne – hvor han samtidig var leder af en forskningsgruppe – var Ole Greens opfinder- og innovationslyst ikke til at styre, så han oprettede sin egen virksomhed, Webstech, i 2009. Virksomheden vandt Agro Business Park Innovationspris samme år og udviklede flere produkter, der vandt priser og udmærkelser. 

I 2012 tonede Ole Green frem på tv-skærmen i DR’s og Mandag Morgens program om virksomheder i vækst, VÆXTFaktor. Han fik flest stemmer af seerne og en flot andenplads i konkurrencen for sin opfindelse – en lille plasticbold, der indeholder sensorer og trådløs teknologi, som kan overvåge landmandens lagre af korn, frø og ensilage. Samme år vandt sensorbolden den fornemme teknologipris Ingeniørens Produktpris. 

Forskning og innovation i samme person

Ole Green etablerede AgroIntelli i 2015. Med sin stærke baggrund i og tilknytning til forskning udvikler den nye virksomhed nyskabende og effektive teknologiske produkter til producenter af landbrugsmaskiner. Agrointelli har 17 fastansatte og 9 projektansatte fra Danmark og udlandet. 

Som om alt dette ikke var nok, var Ole Green seniorforsker ved Institut for Ingeniørvidenskab i årene 2011 til 2013. Han er udpeget til at sidde i Seges’ Future Farming Advisory Board. Og nu er han tilbage i folden på Aarhus Universitet som adjungeret professor ved Institut for Agroøkologi. 

- Som uddannet landmand, agronom og ingeniør passer min profil meget fint sammen med det, som Institut for Agroøkologi beskæftiger sig med, nemlig jord, planter og smarte teknologiske løsninger, der kan gøre landbrugsproduktionen bedre, billigere, mere bæredygtig og mere robust. Alle fire af instituttets forskningsfaglige flagskibe ligger i tråd med Agrointellis arbejdsområde, siger Ole Green. 

Målet er et mere bæredygtigt landbrug

Den nye professor kappede aldrig båndene til forskningsverdenen, så springet til adjungeret professor er ikke stort. Faktisk deltager Ole Green på nuværende tidspunkt i 10 forskningsprojekter i samarbejde med Institut for Agroøkologi – projekter hvortil der er bevilget over 167 millioner kroner fra forskellige finansieringskilder. Projekterne har fokus på diverse aspekter af planteproduktion med vægt på teknologiske løsninger.  

- Jeg har en ideologisk tilgang til det, jeg beskæftiger mig med: Mit mål er ikke kun at tjene penge, men at bidrage til, at landbruget gør det bedre, end vi gør det i dag. Vi skal aflevere noget til vores efterkommere, der er bedre, end det vi har i dag – ikke dårligere. Det synes jeg, det kniber med. Der er udfordringer med blandt andet jordbearbejdning og jordpakning. Jorden er et dyrkningsmedie, som vi skal passe på og pleje til understøttelse af vores produktion, siger Ole Green og fortsætter: 

- Vi skal have et større fokus på bæredygtighed, især i forbindelse med drift af jorden – og det skal vi gøre ved hjælp af teknologi. Min ambition med professoratet er at bidrage til, at Institut for Agroøkologi får en endnu stærkere agroteknisk tilgang. 

Stillingen kommer til at underbygge og understøtte industriel forskning og offentlig-privat samarbejde og forbedre Institut for Agroøkologis kommercielle kontaktflade. Lederen af Institut for Agroøkologi, Erik Steen Kristensen, er glad for udnævnelsen af den nye professor. 

- Med udnævnelse af Ole Green som adjungeret professor i Institut for Agroøkologi formaliserer vi de i forvejen stærke samarbejdsbånd, vi allerede har. Ole Green er visionær og innovativ, god til forskning, funding og fremtidstænkning og har et stærkt netværk, siger Erik Steen Kristensen. 


Ole Green holder tiltrædelsesforelæsning den 24. oktober 2017 på AU Foulum og den 31. oktober 2017 på AU Flakkebjerg.  


Yderligere oplysninger:

Institutleder Erik Steen Kristensen, Institut for Agroøkologi, email: erik@agro.au.dk, telefon: 8715 7775, mobil: 2091 0371 

Direktør, adjungeret professor Ole Green, Agrointelli, email: olg@agrointelli.com, telefon: 5185 4406