Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
English
I en ny omfattende videnssyntese fra Aarhus Universitet samles viden om den naturlige variation i mælk fra de største danske mælkeracer Jersey og Holstein. Rapporten, der bygger på et stort og unikt datasæt beskriver variationen af indholdsstoffer i mælk fra danske køer på enkeltko-niveau. Desuden beskrives hvorledes denne variation påvirkes af køernes genetik; en viden der er vigtig i forhold til både avl, behandling af mælken på mejerierne og potentialet for at udvikle nye mejeriprodukter med en særlig profil eller egenskaber.
I partnerskabet Arla Food for Health (AFH) er fire aktører fra både industrien og universitetsver-denen gået sammen for at udforske mejeri og mejeriingrediensers sundhedsmæssige effekt. Tre nye forskningsprojekter modtager finansiering for 2022.
Demonstrationen skal vise, om man kan erstatte brugen af medicinsk zink med pulver af hvidløg og æble, som blandes i grisenes foder. Forhåbningen er, at man kan reducere diarré, der opstår, efter at grisene er fravænnet soen.
Et nyt projekt støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) vil med udgangspunkt i et område ved Limfjorden kortlægge klima- og miljøeffekten ved omlægning af majs, korn og raps til en miljøoptimeret græsproduktion, samt udvikle og dokumentere økonomien i produktion af græs som ressource for grøn proteinproduktion, biogas og foder.
Forskere har fundet, at frøsætningen i forædlede (tetraploide) sorter af rødkløver er markant lavere end i oprindelige (diploide). De har undersøgt, om faktorer under bestøvningen har en betydning, eller om forædlingen i højere grad skal prioritere frøsætningen.
Danskernes forbrug af bælgfrugter er lavere end anbefalet ifølge De officielle Kostråd, men hvad afholder os egentlig fra at hælde kikærter, kidneybønner og linser i gryden, og hvordan kan vi blive bedre til det? Det har forskere fra Aarhus Universitet set nærmere på, og svarene kan læses i en ny rapport.
I to nye økologi-projekter på AU Foulum sættes der fokus på bæredygtig slagtegriseproduktion med 100% lokalt produceret foder samt på kødkvalitet og kødets holdbarhed.
Et EU projekt med deltagelse fra Aarhus Universitet skal udvikle nyt beslutningsværktøj, som kan hjælpe svine-producenten til at nedbringe forekomsten af halebid i besætningen.
Aarhus Universitet står i spidsen for nyt GUDP-projekt ’KlimaKS’, som skal bidrage med nye værktøjer, der skal lette landmanden i bestræbelserne på at forebygge sygdomme hos malkekøerne. Det kommer til at gavne både køernes velfærd, landmandens økonomi og ikke mindst klimaet.
Tidligere agrobiologi studerende Niels Frederik Vestergård modtager årets IdaGaardFondens specialepris for sit afsluttende speciale om status på ny resistens over for succinatdehydrogenasehæmmere i Septoria i Danmark og Sverige.
Side 9 af 154
Vil du vide mere om jordbrug og fødevarer? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra DCA her.