Kål og rodfrugter skal på spisebordet

Et nyt projekt skal undersøge hvilke gamle sorter af grønkål, kålrabi, knoldselleri og rosenkål, der egner sig til det moderne nordiske køkken.

31.08.2009

Gamle sorter af kål og rodfrugter indgår i et nyt projekt, der skal finde frem til sorter, som er egnet til brug i det moderne nordiske køkken. Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, DJF

Gode gamle sorter af grønkål, kålrabi, knoldselleri og rosenkål er udgangspunktet for et nyt projekt på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

I Danmark opbevares gamle danske sorter i en genbank, og det er dem som nu skal frem i lyset i bestræbelserne på at finde nogle sorter, som er velegnet til at blive spist på de danske spiseborde.

Planterne skal dyrkes økologisk i 2010 og 2011 for at finde de rigtige sorter med hensyn til miljøvenlig dyrkningsværdi og råvarekvalitet.

- Nogle skadevoldere er mere dominerende ét år end et andet. Derudover betyder vejret meget for sorternes udvikling. Årsforskelle i klima og skadedyrstryk nødvendiggør dyrkning i mindst to år, forklarer Gitte Kjeldsen Bjørn, seniorrådgiver ved Institut for Havebrugsproduktion og ansvarlig for projektet.

Kokkelandsholdet hjælper til
Til at vurdere og bedømme de gamle sorters råvarekvalitet hentes bistand fra blandt andre Kokkelandsholdet, som arbejdet meget med det nordiske køkken. Men der vil i projektets løbetid også blive afholdt åbent hus-dage, hvor der foretages smagstest.

Kokkelandsholdet vil også blive inddraget i projektet til at justere gamle opskrifter i forhold til de valgte sorter.

- Gamle opskrifter bør afprøves på udvalgte sorter og efterfølgende justeres i samarbejde med Kokkelandsholdet, så de kan bruges i forhold til nutidens forbrugere, siger Gitte Kjeldsen Bjørn.

Sorter fremvises for publikum
En del af projektet omfatter fremvisning af tre-fem sorter af hver grønsag, der skal dyrkes i Den Økologiske Have i Odder, Dansk Landbrugsmuseum på Gl. Estrup og Frilandsmuseet i København.
- Vi vil blandt andet udvælge nogle sorter, som har en god historie, og andre, fordi publikum på den måde får mulighed for at se, hvor forskellige sorterne kan se ud. Publikum skal have et blikfang, som gør det nemt og spændende at formidle, hvorfor det er så vigtigt, at vi passer på og bevarer de plantegenetiske ressourcer, som de gamle sorter er, forklarer Gitte Kjeldsen Bjørn.

Projektet har opnået støtte på 900.502 kroner fra FødevareErhverv. Projektet er en forlængelse af projektet ?Kål og rodfrugtprojekt 1?, som er startet i 2009. Der kan læses mere om projektet på www.kaalogrodfrugter.dk

Tekst: Søren Tobberup Hansen

imported:auinstallation09.cs.au.dk:13:Nyheder