man 23 sep
19:00-21:00 | AU Foulum, auditoriet
Offentligt foredrag: På rumkrydstogt ud i solsystemet
I foredraget tager professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet os med på et enestående rumkrydstogt til en række fascinerende og smukke naturscenerier i Solsystemet. På en tænkt rejse fra Jorden besøger vi en række af planeterne, deres måner og småplaneter, asteroider og kometer. Og ved hjælp af billeder og målinger, foretaget af en lang serie af rumsonder, vil vi se nærmere på verdener som er meget forskellige fra vores egen planet, Jorden. Inden foredraget er der for kun 100 kr. mulighed for at nyde en lækker buffet i kantinen, der åbner kl. 17.30. Foredraget er gratis og starter kl. 19.00.
ons 25 sep
08:30-16:30 | Sakskøbing Sukkerfabrik, Nykøbingvej 76D, 4990 Sakskøbing
Dansk Bioøkonomi Konference
Grønne løsninger står i kø: Kan og vil vi lave biopolymerer af sukkerroer? Hvad kan man dyrke under solceller? Nye muligheder i stalden – insektlarver eller fisk? Skal traktoren køre på ammoniak lavet af grøn el? … og meget mere
ons 09 okt
14:00-17:30 | Blichers Allé 20, Bygn. L38, 8830 Tjele
Demonstration af grøn bioraffinering
Det 3-årige projekt GreenValleys inviterer til demonstration af grøn bioraffinering på AU Foulum.
ons 09 okt
Offentligt foredrag: Snedige bakterier
Bakteriers beskedne størrelse gør, at de fleste mennesker nok tænker på dem som simple, encellede organismer. Men på samme måde som vi mennesker indgår i fællesskaber, der er afgørende for vores overlevelse som individer, gør bakterierne det også. For kigger man nærmere på disse mikroorganismers liv, åbner der sig en verden, hvor millioner af bakterier lever i organiserede samfund med arbejdsfordeling, konkurrence, krig, og alliancer. Kom og hør lektor Rikke Louise Meyer og professor Lars Peter Nielsen, Aarhus Universitet fortælle om ny viden, om hvor snedigt bakterier formår at indrette sig med hinanden, og hvordan det ændrer vores forståelse af naturen og muligheder for at kontrollere og anvende bakterier. Foredraget er gratis. Inden foredraget er der for blot 100 kr. mulighed for at nyde en lækker buffet i kantinen, der åbner kl. 17.30.
man 21 okt
Offentligt foredrag: Viden om vand
Vand er ikke bare et simpelt molekyle. Hør om hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber, og hvordan vandmolekylerne i samspil med hinanden spiller en vital rolle i biologiske- og klimarelaterede processer på Jorden. Når vi søger efter liv i universet, leder vi efter vand, da det er grundlaget for alle de livsformer, vi kender – fx udgør vandmolekyler 75 % af vores krop. Selvom vandmolekylets kemiske formel, H2O, er simpel og kendt af næsten alle, så er vand alligevel det mest forunderlige af alle stoffer. Hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber – dermed også forståelsen af vandets betydning for liv – ligger ikke i det enkelte vandmolekyle, men i samspillet mellem vandmolekylerne. Kom og hør professor Søren Rud Keiding fra Aarhus Universitet. Foredraget er gratis. Inden foredraget kan du for blot 100 kr. nyde en lækker buffet i kantinen, der åbner kl. 17.30.
tor 31 okt
Offentligt foredrag: Hvordan is og vand dannede Danmark
Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand: vi har alle bemærket smeltevandsletter og morænelandskaber samt store sten som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider. Men hvornår og hvordan er det danske landskab blevet skabt – og hvad er forbindelsen til de skandinaviske bjerge? Kom og hør lektor David Lundbek Egholm fra Aarhus Universitet. Foredraget er gratis. Inden foredraget kan du for blot 100 kr. nyde en lækker buffet i kantinen, der åbner kl. 17.30.
tir 05 nov
09:30-16:00 | Aarhus Universitet, Richard Mortensenstuen, Fredrik Nielsens Vej 2-4,
ViD-Konference 2019 – Når dyr flyttes
Flytning af dyr er årets tema på Videncenter for Dyrevelfærds konference, der afholdes på Aarhus Universitet.